Siirry pääsisältöön

Tekstit

Näytetään blogitekstit, joiden ajankohta on 2009.

Ubuntu Cola (?)

Kaverini lähetti Ruotsinreissultaan hämmentävän valokuvan. Kuva ohessa. Ilmeisesti Ubuntu Linuxin virkistävä ja looginen käyttöliittymä ja virusvapaus on löydettävissä myös nestemäisenä FairTrade:n colajuomasta? No mutta selvää on, että tätä pitää todellisen Ubuntumiehen saaman ja suorastaan laatikko tolkulla pöytään! Lause: "I have Ubuntu on my desktop" saa tosin aivan uuden näkökulman. Don't spill it! Täällä lisää FairTraden Ubuntu-soppaa Mainosvideot:

Notify OSD ja lisää Koalaa

Päälleasennus vanhaan Acer 5510 läppäriin onnistui. Jotain kosketuslevyn hyytymisiä esiintyy heti käynnistyksen jälkeen, mutta muuten Koala pyörii mukavasti. Ruudun oikeaan yläreunaan tuleva Notify-luukku (joka näyttää esim. uudet pikaviestit) tosin asemoituu kummasti. Volume-indikaattori on nätisti yläpaneelin alapuolella, mutta Notify-räppänä asemoituu typerästi, ikäänkuin sen alapuolelle, jättäen ärsyttävän välin suhteessa yläpaneeliin. Saattaa kuulostaa pilkunviilaamiselta, mutta jo yhden illan käytön aikana tämä asemoituminen alkoi häiritä ja olla tiellä. Google osasi kertoa, että paikkaa voisi vaihtaa numeerisesti, mutta en lähtisi vielä tässä kohtaa puukottamaan vaan odottelisin updateja, jotka viilaisivat Notify OSD:tä fiksumpaan suuntaan. Rytmilaatikosta. En tiedä olenko ollut aikaisempien versioiden kohdalla sokea, mutta nyt Rhythmbox tukee AAC formaattia. Hieno ominaisuus podcasteja imevälle apple-hörhölle, kuten minä. Empathy pikaviestisofta on yksinkertainen, mutta sen cus

Karmic Kommellusta

No ei se nyt ihan mennyt niinkuin elokuvissa. Meikäläisellä on ollut nyt jo pitkään läppärillä dualboot ja ubuntuasennus hoidettu Wubin avulla. 8.10:llä asensin ja update Jauntyyn meni hienosti. Tänään totesin, ettei läppäri herää hibernaatiosta eikä sammu oikein Koala-päivityksen jälkeen. WHUTTAH?! Hardbootin jälkimainingit aiheuttavat perustavaa laatua olevat kovalevytsekkaukset jopa Windows puolella. Harmittaa. Jauntyssä kaikki toimi jo hienosti ja läppäri käynnistyi, nukkui ja sammui ongelmitta. Taasko tässä joutuu alkaa säätämään. Jotain hyvääkin. Totem! Nyt rupee Totem viimeinkin toimimaan! DVD-playback, www.katsomo.fi eli wmv-streamit.... hienoa. No, pitää lähestyä ongelmanratkaisua asentamalla Koala freshinä ja katsoa miten läpätin sen jäljiltä toimii. Onneksi Jaunty on edelleen asennettavissa ja levy löytyy, mikäli hermopäät alkavat liikaa palaa.

Karmic Koala

UPDATE: Ekat päivityskokemukset kertovat hyvää. Jauntystä päivitys Karmiciin jakelupäivityksen avulla - All Systems Go. Kiitokset raportista Tampereelle, T.Haminalle. -- Original post: Latausserverit alkavat heräillä uudelle Ubuntulle. 9.10. on jo liveCD-pakettina saatavilla. Tosin jenkkilän serverit tuntuvat menevän tinttaan sitämukaa kun tarjontaa syntyy. Henkilökohtaisesti jään odottamaan jakelupäivitystä, joka tärähtänee päivityksen kautta päivän kahden sisällä. Mitäs te muut? Pistättekö päivittäen automaattisesti, vai odotatteko ensimmäisiä kokemuksia "rintamalta"? Nii ja kumpaa suositte? Fresh-install vai päivitys?

Miksi valita Linux miniläppäriin

Miniläppäreitä, "minareita", myytiin hypetyksen alkuvaiheessa osittain myös Linux käyttiksillä. Nyttemmin miltei kaikki "minarit" tulee Winukalla. TechRepublic listasi 10 syytä miksi Linux on parempi vaihtoehto "minariin". Tässä syyt vapaasti suomennettuna. Lue artikkeli englanniksi tästä. 1. Minarin sisuskalut sopivat täydellisesti Linuxille 2. Miniläppärit tarvitsevat turvallisen käyttöjärjestelmän 3. Linux käyttöliittymä / työpöytä sopii miniläppäriin 4. Minarisi voi oikeesti olla muutakin kuin vain se "hidas kannettavasi" 5. Linux pitää kustannukset alhaalla 6. Linuxissa on mistä valita. Eri distroja sekä kustomointeja 7. Nopeus! 8. Parannuksia tulee useammin 9. Seuraava käyttiksen versio TODELLA TOIMII! 10. Tukitoimet ovat paremmat. Google riittää. Viva la Linux!

WICD verkkoyhteysmanageri

Välillä törmää tilanteeseen, jossa linukka ei ota yhteyttä verkkoon vaikka sambaa tanssisi. WICD opensource-setti saattaa auttaa asiassa. Ohjelmanpätkä mahdollistaa esim. wlan verkkojen salauksien säätelyn ja saattaa olla että ne epätoivoiset "langalta putoamiset" alkavat vähentyä WICD:n kanssa. Mikäli aihe kiinnostaa ja tuskailet verkkoasetuksien kimpussa käypä tuijottamassa koodia täältä: http://wicd.sourceforge.net/ Kiitokset Jerelle vinkistä.

iPhone ja iPod touch esiin iFusella

iPhone ja iPod touch ovat vielä toistaiseksi Ubuntukansan hallinnan ulkopuolella. Rytmilaatikot, Songbirdit eikä Amarokit hanskaa näitä Applen härveleitä. Aivan kädettömäksi iPod touchin kanssa et kuitenkaan joudu, ja esim tiedostojen siirto touchista kovalevylle onnistuu osaavissa käsissä iFuse lisäohjelman avulla. Asennat sen näppärästi oheisin toimenpitein. Asennuksen jälkeen pääset iPhoneen tai iPod touchiin työpöydän kuvakkeen kautta. Mutta muista! Älä tee perustavaa laatua olevia tiedostojen siirtoja edestakaisin tai saatat saada touchisi nurin. Jos tiedät mitä teet, olet turvassa. Lisää ensin ohjelmalähteet: deb http://ppa.launchpad.net/jonabeck/ppa/ubuntu jaunty main deb-src http://ppa.launchpad.net/jonabeck/ppa/ubuntu jaunty main Lisää avaimet päätteessä: sudo apt-key adv --recv-keys --keyserver keyserver.ubuntu.com F0876AC9 Sit lisää päättehuttua: sudo apt-get update Ja sit vielä kerran: sudo apt-get install ifuse

Ubuntu toiseksi paras käyttis

Tietoviikko.fi -sivusto raportoi käyttisvertailusta, jossa Ubuntu sijoittuu kakkoseksi, kelvollisuudessa pienyrityksen käyttöön. Voiton vie Apple OS X. Testin toiseksi parhaan pistemäärän, 85, sai Ubuntu. Käyttöjärjestelmä on myös Ruotsalaisen Tech World lehden valinta yritykselle, jolla on pieni budjetti. Testissä mukana ollut versio on niin kutsuttu lts-versio (long term support), eli sille on taattu tuki normaalia pidemmäksi aikaa. Testaajat kiittelivät Ubuntua etenkin siitä, että sen asentaminen vei keskusmuistia vain 200 megatavua. Lue juttu kokonaisuudessaan Tietoviikko.fi -sivulta.

Google Chrome -selain Ubuntuun

Googlen Chromium projekti syöltää avoimeen lähdekoodiin perustuvaa kampetta, jonka päälle Chrome selain on rakennettu. Windows-puolella Chromesta on voitu nauttia jo jonkin aikaa, mutta Mac ja Linux -laitteisiin sitä ei ole ollut vielä saatavilla. Mikäli innostusta aiheeseen riittää voit käydä lataamassa projektivaiheen version Google Chromesta Ubuntulle alla löytyvästä osoitteesta. Huomaa, ettei Flash-plugin välttämättä beta-vaiheessa toimi Chromessa suoraan, joten saattaa olla hyödyllistä ajaa kurkata asennuksen jälkeen noi ohjeet alta. Lataa Chrome .deb filenä täältä http://dev.chromium.org/getting-involved/dev-channel Asennuksen jälkeen: Klikkaa Chrome kuvaketta hiiren kakkosella (siis lisää kuvake paneeliin tai työpöydälle ensin), ota Ominaisuudet ja lisää Komento-rivin päähän: --enable-plugins Toi enabloi sit plugarit aina kun käynnistät Chromen. VIHJE: Käy tsekkaa selaimeen saatavilla olevia Themejä: Muokkaa -> Asetukset -> Get Themes Tai jos luet tätä Chromella, klikkaa t

Mac fontit Ubuntuun

Twitterissä tuli oheinen vastaan. Ohjeet miten saat ladattua Mac fontteja linuxiisi. Päätteeseen seuraavaa (rivi kerrallaan): wget http://ubuntu-debs.googlecode.com/files/macfonts.tar.gz tar zxvf macfonts.tar.gz sudo mv macfonts /usr/share/fonts/ sudo fc-cache -f -v Now the Mac Fonts are installed, if you like these fonts and want them to be the default gnome font, right click on your desktop and select Change Desktop Backround then click on Fonts, and you can customize your system fonts there. Tsekkaa sivu, mistä tämä vinkki on peräisin.

KDE 4.3 työpöytä ulkona

"KDE tunnetaan visuaalisesti näyttävänä työpöytäympäristönä Linux-sovelluksille, ja KDE 4.3 tuo jonkin verran uudistuksia tähän lisää.", uutisoi Tietokone.fi  Työpöytäkarkki on ladattavissa ilmeisesti välittömästi ja screenshotin perusteella on miltei siedettävän oloinen KDE:ksi. (henkilökohtaisesti KDE ei ole vielä yltänyt oman makuni tasalle). Annamme ennakkoluulottomasti KDE:lle mahdollisuuden ja raportoimme, miltä 4.3. silmäkarkki maistuu. UPDATE: Ainakaan Ubuntu 9.04:ään uusi KDE ei vielä tule Synapticin kautta, vaikka ohjelmalähteisiin lisättiin Jaunty Proposed. Vanhan imasi ja asensi. Poks. UPDATEN, UPDATE: Ohjeet uuden KDE:n asentamiseen Ubuntussa löytyvät täältä . Lisää KDE 4.3:sta löytyy täältä.

WLAN-kortti toimintaan

Reilu vuosi on tullut Linuxien kanssa näprättyä ja asennuksia on tullut tehtyä varmasti liki 30, eri konekokoonpanoihin ja pääasiassa läppäreihin. Yksi murheenkryyni on ollu sisäisten WLAN-korttien toimimattomuus, varsinkin vanhemmissa läppäreissä. Ongelman olen ratkaissut raudalla, kun en ole muutakaan keksinyt. Eli olen hommannut USB WLAN dongeleita sekä PCMCIA wlan kortteja. Näiden avulla langaton netti on kytkeytynyt ongelmitta. Vaan oppia on ikä kaikki. Mandriva asennuksen yhteydessä törmäsin Compat nimiseen ajurikasaan. Mandrivaan Compat tärähti nätisti ja teki mitä pitikin. Samoin kävi OpenSUSE 11.1 distron kanssa. Molemmat tukevat .rpm muotoisia paketteja. Tästä innostuneena päätin testata miten .deb muotoista pakettimössöä mussuttava Ubuntu suhtautuu Compatiin. HIENOSTI! Sisäinen wlan tärähti päälle asennuksen ja uudelleenkäynnistyksen jälkeen. And this is how we do it: UBUNTU: Päätteeseen lyödään oheinen sudo apt diiba daaba, riippuen kumpi versio on käytössä. Ubuntu 9.04 Jau

Mandriva One testissä

Näitä kaikenlaisia kannettavia kun ilmaantuu Brothers of Linux testikeskukseen, niin päätinpä testata miten 5 vuotta vanha Acer Ferrari 3200 niiaa, kun siihen asentaa Mandriva One 09 käyttiksen. Samalla pääsen katsomaan mitä Mandriva on syönyt. Asennus Live CD:ltä otti rutkasti aikaa ja vähän väliä uskoni asennuksen onnistumiseen järkkyi ikkunoiden feidautuessa tummaksi, indikoiden toiminnan pysähtymistä tai hitautta. Odottelu kuitenkin palkittiin ja asennus tuli päätökseensä. Compiz Fusion työpöytäefektit pörähtivät defaulttina tiskiin ja käyttöliittymä on paljolti Ubuntun näköinen. Käyttökelpoisuuden mittareina olemme tottuneet käyttämään mediatoistoa sekä wlan yhteyttä. Mandrivan osalta wlan ei oletusarvoisesti lyönyt tulille, mutta pienen hapuilun ja googlettamisen jälkeen löytyi .rpm ajuripaketti, jolla Acerin sisäänrakennettu wlan kortti narahti vauhtiin. Etsinnän aikana käytin USB wlan dongelia, joka toimi suoraan "plug and play". Tässä ajuri, jolla sisäinen

Ubuntu vastaan OS X

Miten Ubuntu Linux pärjää suhteessa Applen Mac OS X:lle? Ohessa Linux Magazinen tekemä artikkeli. Lue läpi niin tiedät kumpi on kovempi. Toisaalta, mielestäni kyseessä ovat kuitenkin lähtökohdiltaan erilaiset tuotteet, joten suoraan verrannollisuutta on vaikea hakea. Tässä artikkeli.

Siivoa Firefoxia

Mikäli FireFox tuntuu tahmaiselta, urli-ehdotukset odotuttavat ja softan sulkeutuminen koettelee pitkämielisyyttäsi, koeta seuraavaa siivousoperaatiota. Avaa pääte ja täräytä oheinen pätkä "jargonia": for f in ~/.mozilla/firefox/*/*.sqlite; do sqlite3 $f 'VACUUM;'; done Tämä "loitsu" putsaa firefoxiin sisäisiä sqlite tietokantoja ja pistää ne järjestykseen. Putsauksen jälkeen tulikettu kipittää jälleen luontaisella nopeudellaan. B.O.L. kumartaa Tampereen suuntaan T.Haminalle vihjeestä.

Adobe AIR Ubuntuun

Tässä tullut pari iltaa ihmeteltyä miten saisin TweetDeck:in asennettua Ubuntuun. TweetDeck on Adobe AIR:in päälle väsätty sovellus, joten asennusoperaatio pitää aloittaa Adobe AIR-pohjan asentamisella. Ja näin se menee Jauntyssä: 1. Lataa AIR asennuspaketti Adoben sivuilta ja tallenna Home/Koti -kansioon 2. Sitten päätteeseen: chmod +x AdobeAIRInstaller.bin (antaa suoritusoikeuden) sudo ./AdobeAIRInstaller.bin (asentaa AIR:in) Homma selvä. AIR on asennettu. Tämän jälkeen pitäisi olla mahdollista asentaa mitä tahansa AIR:in päälle valmistettuja ohjelmia Ubuntuun - myös TweetDeck softan. Jostain syystä tämän uutisen kirjoittamisen aikaan TweetDeckin sivuilta ei saa ladattua asennuspakettia Ubuntulle (napissa jotain hämminkiä, ovat tehneet sen flässillä). Käy siksi hakemassa esimerkiksi tämä tästä . Kun asennuspaketti on latautunut sen saa asentumaan AIR:in päälle ihan vaan tuplaklikkaamalla pakettia. TweetDeck pyytää avautumisen jälkeen sinua päivittämään uudempaan ve

Linux Mint 7 (Gloria)

Kuulin ohimennen kyseistä linux distrosta joka oli hiljaittain julkaistu, jotenpa päätin tehdä itse koetestauksen kyseistä versiosta, joka kulkee nimellä Linux Mint 7 ”Gloria”. Distron verkkosivut löytyvät tästä. Suomenkielistä lisätietoa täältä (kiitämme kommentoijaa! Myös linkkiupdatesta.) Testikone: Fujitsu-Siemens Amilo 1650G A (kannettava) AMD 64 Mobile Athlon / 1 Gt ram / 80 GB kovalevy ATI Radeon Express 200M 128 mt jaettu näyttömuisti Asentaminen: Helppo kuin mikä, hyvin pitkälle identtiset asennusvalikot / ruudut kuin ubuntun 9.04 asennuksessa. Eroja hyvin vähän.  Työpöydästä jo alkuperäisenään löytyi riittävästi tyyliä ja vanha läppäri käynnistyi yllätävän nopeasti ja ongelmitta työpöydälle. Asennus kun oli saatu valmiiksi ja seuraavaksi tuli mieleen ottaa testiin mitä on tullut melkein jokaisessa distrossa heti ensimmäisenä testattua on työpöytäefektit tietysti! Ja nehän pelitti mainiokkaasti huonolla näyttiksellä, visual effects asetettu extraksi asetuksista. Synaptic pake

Opera 10 beta

Opera nettiselaimesta on tärähtänyt tiskiin uusi betaversio. Ohjelma on ulkoasullisesti sleek ja toiminnallisesti monipuolinen ja nopea. Katso screenshot tästä (Ubuntu) . Operan välilehtipalkki on innovatiivinen ja jopa käyttökelpoinen isommilla näyttöresoluutioilla. Tab-bar:in saa raahattua korkeammaksi, jolloin avoinaiset tabit näkyvät hienosti pikkukuvakkeina, joissa näkyy tabissa olevan sivun sisältö. Kannettavissa tämä toiminto vie turhaan tilaa, joten perinteinen tab-käyttö on niissä perustellumpi. Vasemmalle tuleva Panels on myös mielestäni näppärä tapa tuoda halutut toiminnot nopeasti saataville; suosikit, historia, asetukset... Panels on diskreetisti kapeana palkkina selaimen vasemmassa reunassa. Klikkaamalla panelin kuvaketta aukeaa valittu kohta laajempana. Opera 10 beta on ladattavissa kaikille ajateltavissa oleville käyttiksille: Windows, Mac ja Linux. Opera 10 beta löytyy täältä

Suurenna ja sulje -napit vasemmalle Compizissa

Jos diggaat tuhdisti Mac OS X tyylisesti asemoiduista suurenna, pienennä, sulje napeista, jotka sijaitsevat ikkunan vasemmassa reunassa, diggaat varmasti tuhdisti myös näistä ohjeista, joiden avulla saat toiminnon aikaan. 1. Paina ALT+F2. Suorita sovellus -ruutu aukenee. Kirjoita siihen: gconf-editor ja paina suorita. 2. Navigoi kohteeseen: apps \ metacity \ general 3. Etsi listasta: Button layout 4. Muuta Button layoutin arvo seuraavaksi: close,maximize,minimize:menu Homma on selvä. Suljentanapit siirtyivät vasemmalle. Voit palauttaa tilanteen vaihtamalla rimpsun takaisin alkuperäiseen järjestykseen: menu:maximize,minimize,close Katso miltä lopputulos näyttää.

Joutsan peruskoulu Linux aikaan

Huhut kertovat, että Joutsan peruskoulu (ala-aste/yläaste) on ottamassa käyttöön atk-luokan, jossa on about 30 konetta Ubuntu-käyttiksellä, oppilaiden käytössä atk-tunneilla ja koulutehtäviä varten. Brothers of Linux onnittelee ja liputtaa korkealle ennakkoluulotonta ja järkevää asennetta kohtaan, jota Joutsan kunta ja oppilaitoksen päättäjät ovat osoittaneet. Kyseessä ei liene ensimmäinen oppilaitos Suomen mittakaavassa, mutta osoittaa kuitenkin jälleen vallitsevan suuntauksen laitteistovalinnoissa - Windows ei ole enää ainoa vaihtoehto.

Linux kasvaa Vistan vuoksi edelleen

Tässä TietoViikko -verkkopalvelun uutista: Microsoftin Vista-käyttöjärjestelmä on kasvattanut linuxin suosiota pöytäkoneissa, väittää IBM:n johtaja. IBM:n linux- ja avoimen lähdekoodin liiketoiminnoista vastaava johtaja Bob Sutor esitti väittämänsä eilen linuxin käyttöönottoa koskevan tutkimuksen julkistustilaisuudessa. Sutorin mukaan Windowsin suosio yrityksissä on hiljalleen heikkenemässä. Sutor arvioi uutispalvelu IDG:lle, että Microsoftin on onnistuttava Windows 7:n kanssa "tai yhtiö on todella pulassa." Hänen mukaansa "ihmiset alkavat huomata, että Microsoftin tuotteille on vaihtoehtoja". Tutkimusyhtiö Freeform Dynamics teki kyselyn, jonka kenties yllättävin havainto on se, että linuxiin siirtyminen sujuu helpoiten työntekijöiltä, joille tietokone on "vain työkalu".

Ubuntu Jaunty - Compiz lumiefekti

Näin saat Jauntyssä lumiefektin sekä muut Compiz Unsupported efektit toimimaan. Lumisade-efekti tekee siis hiutaleita työpöydän päälle tippumaan. Screenshot 1. Mennään ensiksi Synaptic pakettienhallintaan ja määritetään asennettavaksi: Compiz-Fusion-Plugins-Unsupported (jos sinulla näkyy listalla jo versio 0.8.2... tämän asennus riittää ja voit hypätä kohtaan 4.) Screenshot 2. Mikäli Synapticissa sulla on 0.8.2... versiota aikaisempi paketti tarjolla, hyppää: Järjestelmä -> Ylläpito -> Ohjelmalähteet ja siellä välilehdelle Päivitykset. Ruksaa kohta: Esijulkaistut päivitykset (Jaunty Proposed). Screenshot 3. Päivitä järjestelmä: Järjestelmä -> Ylläpito -> Päivitysten hallinta. Laitteistoosi asennetaan nyt esijulkaistut paketit, joiden mukana myös Plugins-Unsupported päivittyy Jauntyssä toimivaan versioon. Ruksaa kaikki muut tarjotut paketit pois pois päältä paitsi nämä Plugins-Unsupported. Emme suosittele kaikkien tarjolla olevien esijulkaistujen pakettien asentamista. 4. Me

Songbird - Open Source musasoitin

LOISTAVA TUOTE! Mozilla-gruppo on valmistanut maukkaan Open Source mediasoittimen ladattavaksi maksutta Windowsille, Mäkille ja Linuxille. Ohjelma on iTunesin kaltainen (ja näköinenkin) ja hanskaa iloisesti musiikin soittamisen sekä paljon muuta. Tässä pari hienoa featurea: Määrätyn kansion automaattinen tarkkailu - raahaa biisejä kansioon, Songbird osaa automaattisesti lisätä ne listaan - määritä Sonbirdin tarkkailukansioksi iTunes kansiosi - tällöin iTunesissa tekemäsi muutokset näkyvät automaattisesti Songbirdissä! Lyrics -lisäosa - pistä biisi soimaan - Songbird etsii sinulle kappaleen sanat ja näyttää ne oikealla palkissa Lisäosat - lataile lisäominaisuuksia - muuta ulkoasua skineillä AAC-podcast tuki - lataa podcast episodeja yhtenä filenä useiden mp3-filujen sijaan iPodit (paitsi iPod Touch ja iPhone) - lataa lisäosa ja hallinnoi biisejä iTunesin tapaan Ilmeisesti myöhemmin on tulossa myös tuki iPod Touch ja iPhone -laitteille. Kun tämä tipahtaa tiskiin, ravistelee Songbird iTun

Inkscape, Linuxin Illustrator

Nyt kun näistä graafisista työkaluista päästiin puhumaan, niin on pakko esitellä myös Inkscape. Ohjelma, jolla luot ja työstät vektorigrafiikkaa. Vektorigrafiikkatyökalut ovat varsinkin graafisten suunnittelijoiden jokapäiväistä leipää. Inkscape istuu luontevasti tähän ohjelmistokategoriaan, muttei yllä markkinakuninkaan illustratorin tasolle - ei alkuunkaan. On kuitenkin sydäntä lämmittävää, että tällainen ohjelma on saatavilla Linuxille ja uskon että pienen harjoittelun jälkeen Inkscape alkaa syöltää vastaavaa laatutasoa pihalle siinä missä illustratorkin. Löytyy Ubuntussa Synaptic pakettienhallinnasta. Lisätietoja saat ohjelman valmistajan sivuilta

Taitto-ohjelma linuxille

Taitto-ohjelmat tuovat väistämättä mieleen kalliit ja vaikeasti käytettävät ohjelmapaketit, joiden käyttämiseen pitää kouluttautua vähintään faktoriksi. Osa tästä mielikuvasta on totta, mutta yksi aspekti kumotaan tässä ja nyt. Aina sen ei tarvitse olla kallis. Se voi olla jopa ilmainen ja toimia Linux koneessasi! Ohjelma on nimeltään Scribus ja saat sen linukan lisäksi myös macille ja windowsille - samaan uskomattomaan hintaan = ilmaiseksi. Ohjelman luvataan hallitsevan cmyk värierottelun, ICC väriprofiloinnin sekä PDF exportoinnin, eli kaiken tarvittavan painotuotteen valmistamista varten. Vannoutuneena InDesignin käyttäjänä uskallan epäillä käyttömukavuutta ja ominaisuuksia, mutta kevyeen ilmoitusvalmistukseen ja julkaisun laadintaan softa on selkeästi kyvykäs. Lataa asennuspaketit osoitteesta: http://www.scribus.net . Tai pakettienhallinnan kautta Ubuntussa.

Windows!

Windows, windows, windows, windows!!! Windows on loistava. Ei IKINÄ tule pettymyksiä. Kun tietää ettei siltä voi odottaa mitään, niin ei voi pettyä! Toisin on Linuxin kanssa. Siltä voi odottaa jo jotain, mutta tippa myrkkyä pilaa koko lasillisen vettä. En voi käsittää miksi lumisadetta ei saa wörkkimään ja konsultaatiot on vähissä. Windowsille erävoitto

Vaihda default boot järjestys

Jos olet asentanut koneellesi esimerkiksi Ubuntun ja Windowsin "dual boottina", eli alussa valitset kumpaan mennään... ja jos nyt jostain syytä haluat vaihtaa default käyttiksen ja vaikka ajan kuinka kauan valikko esillä köllöttää... käy se windowsin puolelta helposti näin: Ohjauspaneeli -> Järjestelmä -> Lisäasetukset -> Kohta: Käynnistys ja palautuminen -> Asetukset. Sitten vaan pudotusvalikosta valitset oletuskäyttöjärjestelmän ja voit säätää sekuntimäärän, kuinka kauan haluat että käyttisvalikko näkyy. Wubin kautta asennetut Ubuntuhan eivät tule default-käyttiksiksi suoraan, eli tällä konstilla saat näpsästi korjattua asian, jolloin Windows on sille kuuluvalla paikallaan listan viimeisenä. heh heh. Lisätietoja wubi -asennuksesta.

Ubuntu 9.04 asennuskokemukset

Pöytäkone upgrade OK Ensimmäinen pöytäkone-upgrade onnistuneesti läpi. Intrepid Ibexin päälle siis päivitettiin Jaunty Jackalope. Kiitokset Timolle Tampereelle testiraportista. Kannettava Fujitsu upgrade Ongelmia? Linux-veljien testikeskuksessa, vanha Fujitsu Siemens A1650G läppäri herjasi asennuksen alussa, että nykyinen näytönohjain ei ole tuettu 9.04:ssä. Ilmoituksen mukaan tämä vaikuttaa työpöydän toimivuuteen. Painoimme tässä kohtaa Peruuta. Testaamme yhteensopivuuden ja tämän ilmoituksen todenperäisyyden lähipäivinä, hieman "turvallisemmalla" tavalla. Tällähetkellä Fujitsussa on liian paljon dataa ja eforttia tuhottavaksi upgraden takia. Teemme täsmentävän testauksen myöhemmin. Kannettava Acer TravelMate "wubi-asennus" OK Asennettiin "wubin" tavoin Windowsin sisälle LiveCD:n avulla. All systems GO. Kaikki toimii. Työpöytäefektit, sisäiset wlanit. Kannettava Acer Travelmate upgrade OK Päivitys 8.10 käyttiksen päälle meni ongelmitta. Aikaa paloi us

Ubuntu yllätyksellisen suosittu

Tietokone.fi sivusto uutisoi yritysten mielihalusta siirtyä Windows 7:ään seuraavasti. Onhan tunnettua että Vistan myötä Microsoftin mielikuva-arvo on romahtanut pahasti. "Mac OS X on suosituin vaihtoehto Windowsille 27 prosentin osuudella, mutta Ubuntu Linux on noussut Macin kantaan 25 prosentilla. Ubuntu on vienyt suosiota eniten kilpailevilta Red Hat- ja Suse -jakeluilta" Nyt kun uusi versio Ubuntusta on vain parin viikon päässä, ovat markkinatilanteen merkit jälleen suotuisat Ubuntun suuntaan.

Yle Areena Linux kelpoiseksi

Web-TV:tä lähettävät tahot alkavat pikkuhiljaa kääntyä flash-videoiden puolelle. Microsoftin Windows Media muotoiset videot kun eivät ole toimineet moitteetta Linux ja Mac koneissa. Flash toimii kaikkialla ja tarjoaa jopa paremman laadun (.H264). Me Linux käyttäjät arvostamme tätä muutosta, joka on perusteltu sekä teknisesti, että käyttäjäkunnat huomioiden. Uudistuvaan Yle Areenaan voi käydä helposti ja mukavasti tutustumassa osoitteessa: http://areena-beta.yle.fi

Flash plugari 64 bittisenä

Update 9.12.2009: 64 bittinen Flash player Linuxille löytyy täältä. -- Ubuntu tehokäyttäjämme Timo raportoi mielenkiintoisesta ratkaisusta ongelmaan, joka on esiintynyt 64bittisessä Intrepid Ibexissä. Flässisisältö on ajanut Firefoxin ja Operan toimimattomuuden tilaan esimerkiksi youtube-videoita katseltaessa. Ongelma on tuntunut kummalliselta ja tehnyt webbikäytön raivostuttavaksi. Ratkaisu löytyi. Mikäli olet asentanut 64bittiseen Ubuntuusi epähuomiossa Flash-pluginin joka onkin tehty 32bittistä käyttistä varten - johtuvat ongelmasi juuri tästä. Ubuntu-foorumilta löytyy kuitenkin järkevältä vaikuttavat ohjeet, joiden avulla saat elämäsi ja verenpaineesi tasapainoon. Eli asennat 64bittiseen linuxiin 64bittisen flässi-plugarin. Problem solved! Tästä sinne foorumiin.

Toshiba Portege

Täydellisen Ubuntuläppärin metsästys on tuottanut sattumalta tulosta. Saimme hyppysiimme Toshiba Portege läppärin, joka pudotti meidät penkeiltämme totaalisesti. Laite on äärimmäisen kevyt, ohut, viimeistelty ja muovinen (kuoret rikkoutuu helposti). 12,1" näyttö. About 120gt kovotilaa ja myydään Vistalla. Onneksi kyseinen laite tuli hoteisiimme saamaan Ubuntu-hoitoa. Ubuntu asennettiin Windowsin rinnalle Wubilla. Kaikki sisäiset laitteet toimivat suoraan ilman kolmannen osapuolen ajureita. Näytönohjain toimi natiivisti, samoin sisäänrakennettu wlan. Compiz työpöytäefektit pyörivät täysillä herkuilla ilman nykimistä. Videot (myös flash videot) toimivat virheettä myös full-screenissä. Kaikki vain yksinkertaisesti toimii ja on kaunista. Mutta on Portege myös hinnakas. Lähtöhinta tuotteen tullessa markkinoille oli yli 2000€. Se missä hinnoissa nyt mennään riippuu ihan myyjästä ja tarjouksesta. Mutta ehdottomasti kehujen arvoinen ja saa Linux-veljiltä täyden hyväksynnän.

Option Globetrotter 3G

Option Icon 225 3G USB -tikku (johan on tuotteella nimeä) on siinä mielessä kenkku vempele, että siinä on samassa myös USB-muisti, jonne on työnnetty laitteen ajurit Windowsille ja ilmeisesti myös Mäkille (?). Mutta ei luonnollisestikaan Linuxille. No Linux harvemmin ajureita kaipaakaan. Ongelma tulee eteen siinä, kun lyö tikun Ubuntukoneeseen kiinni. Laite tunnistaa Optionin USB-muistina, eikä suinkaan HSDPA-verkkosovittimena niinkuin pitäisi. Pitää siis saada Ubuntu ymmärtämään, että laite on verkkosovitin eikä muistitikku. Tässä yksi konsti. Asennetaan Rezero ohjelma (muitakin vastaavia on). Lisätään nämä kaksi osoitetta ohjelmalähdelistaan. Järjestelmä -> Ylläpito -> Ohjelmalähteet -> Välilehti -> Kolmas osapuoli -> Paina "Lisää". deb http://ppa.launchpad.net/martijn/ppa/ubuntu intrepid main deb-src http://ppa.launchpad.net/martijn/ppa/ubuntu intrepid main Lisää molemmat yllä näytetyt rivit tällä tavalla. Hypähtele päätteeseen ja laukaise Rez

Uusia Ubuntu -julkaisuja tulossa

Ubuntun seuraavat versiot odottavat tulemistaan. 9.04 sekä 9.10 on povattu tulevaksi versionumeroista pääteltävinä ajankohtina. Huhtikuussa 09 sekä lokakuussa 09. Carmic Koala -nimeä kantava 9.10. version uhataan käynnistyvän jopa 25sekunnissa ja jopa miniläppäreissä! Cool! Jäämme jälleen odottelemaan innostuneesti mitä tuleman pitää. Lisätietoja aiheesta tarjoilee tietokone.fi.

mtv3.fi videot (WMV) viimeinkin!

Se on murrettu! Mtv3.fi sivuston wmv-stream videot toimivat Ubuntussa. Mistä kiikasti? Testauksen puutteesta. VLC mediaplayerin sekä Firefox -pluginin asennuksen jälkeen asensin Firefoxiin lisäosan nimeltään: mediaplayerconnectivity. Kävin sen Wizardin läpi, joka tsekkaa kaikki käytettävissä olevat mediasoittimet mitä koneesta löytyy. Tässä kohtaa valitse windows media videon soittimeksi VLC mediaplayer. Tämän jälkeen mene esim. Mtv3.fi video-sivulle ja klikkaa videoruutua. Streami aukeaa VLC-videosoittimeen ja homma on selvä. Toimii! Niin, paitsi kelaus kaataa koko soittimen. Kun tämä on vahvistettu muutamalla koneella, on Ubuntu olohuonekelpoinen ja korvaa Windows laitteen täysin pistein 100 - 0. Mediaplayerconnectivity lisäosa löytyy täältä.

Wubi - se toimii!

Linux-veljekset ovat uutisoineet näillä sivuilla apuohjelma wubi:sta, jonka avulla ubuntu on helppo asentaa koneen kakkoskäyttikseksi. Nyt toimituksellamme on siitä oman käden tietoa. Asensimme Vista-koneeseen ubuntun juuri wubin avulla. Asennus sujui kolmella klikkauksella ja odottelulla. Wubi latasi 700 megaisen asennuspaketin netin yli ja asensi ubuntun hienosti ja vaivattomasti. Wubi mahdollistaa asennuksen siten ettei kovalevyä tarvitse partitioida. Tästä seuraa se, että ubuntun voi poistaa laitteesta windowsin puolella, kuin minkä tahansa windows sovelluksen. Halutun käyttiksen voi sitten valita koneen käynnistyksen yhteydessä. Oletuskäyttis on windows joka laukeaa käyntiin ellei käyttäjä valitse toisin. Todella hyvä toiminto koneisiin joiden peruskäyttö kohdentuu winukkaan, mutta joita halutaan pyörittää vikkelämmin linuxilla. Voit myös ladata valitsemasi Linux-version koneellesi .ISO tiedostona. Sijoita .ISO-paketti sekä wubi.exe samaan kansioon ja käynnistä wubi. Wubi asentaa

Huawei Ubuntuun ajassa 1:40min

Aikaisempaan uutiseen viitaten tein henkilökohtaisen testin. Kytkin Huawei Mobile Connect E180 usb 3G-mokkulan Ubuntu 8.10 käyttikseen. Kellotin prosessin. Aika palikan kytkemisestä siihen, että ensimmäinen verkkosivu avautui kesti 1:40min. Laitteen kytkeminen Windows koneeseen, XP tai Vista, on tuottanut runsaasti päänvaivaa ja tuskaa. Ubuntu Rocks!

Ubuntu, niin helppo, että jopa tytöt sen osaa

Vahvasti sukupuolijakautuneesta otsikosta huolimatta totuus on tämä: jopa tytöt osaavat asentaa Ubuntun. Toivotamme Pacen tervetulleeksi Linux-leiriin ja kiitämme kunniasta saada uutisoida tämän iloisen hetken täällä Brothers of Linux saitilla. Paineet saitin nimen muutokselle ovat jo käsin kosketeltavissa. Sisters of Linux on ilmeisesti jo varattu. Samaan uutiseen ujutetaan vielä tieto Huawei 3G-mokkulasta, joka kaatoi XP:n, ei yhdistänyt Vistassa mutta asentui 5minuutissa Ubuntuun ja toimii iloisesti.

OGG formaatista pian web-standardi?

Sektori.com uutisoi, että Mozilla järjestö on saanut tuohta OGG-theora videon ja OGG-vorbis äänikompression kehittämiseen. Haaveissa on valmistaa open-source formaatit, jotka avautuisivat selaimissa ilman lisäohjelmia. Samainen uutinen kertoo että seuraava versio Firefox-selaimesta pitää jo sisällään tuen näille mediaformaateille. Linux ympyröissä OGG on ollut tuttu tuttavuus jo pitkään. Ajatus globaalista mediastandardista on todella mahtava ja tämä kaikki vielä kaikkien saataville open source filosofian avulla - superb!