Siirry pääsisältöön

Mandriva One testissä

Näitä kaikenlaisia kannettavia kun ilmaantuu Brothers of Linux testikeskukseen, niin päätinpä testata miten 5 vuotta vanha Acer Ferrari 3200 niiaa, kun siihen asentaa Mandriva One 09 käyttiksen. Samalla pääsen katsomaan mitä Mandriva on syönyt.

Asennus Live CD:ltä otti rutkasti aikaa ja vähän väliä uskoni asennuksen onnistumiseen järkkyi ikkunoiden feidautuessa tummaksi, indikoiden toiminnan pysähtymistä tai hitautta.

Odottelu kuitenkin palkittiin ja asennus tuli päätökseensä.

Compiz Fusion työpöytäefektit pörähtivät defaulttina tiskiin ja käyttöliittymä on paljolti Ubuntun näköinen.

Käyttökelpoisuuden mittareina olemme tottuneet käyttämään mediatoistoa sekä wlan yhteyttä. Mandrivan osalta wlan ei oletusarvoisesti lyönyt tulille, mutta pienen hapuilun ja googlettamisen jälkeen löytyi .rpm ajuripaketti, jolla Acerin sisäänrakennettu wlan kortti narahti vauhtiin. Etsinnän aikana käytin USB wlan dongelia, joka toimi suoraan "plug and play".

Tässä ajuri, jolla sisäinen kortti tuli käyttöön:
http://rpm.pbone.net/index.php3/stat/4/idpl/8010504/com/b43-compat-wireless-firmware-4.150.10.5-3.1.noarch.rpm.html

Mediatoiston osalta olen vielä toivioretkellä. Mandrivan mukana tuleva Totem, ei edelleenkään tuota kuin kummastusta. Se ei ole toiminut vielä missään distrossa, jota olemme testanneet.

Ulkoisesti Mandriva ei poikkea Ubuntu 9.04:stä kuin muutamin osin. Gnome ja Compiz tekevät käyttöliittymästä tutun oloisen Ubuntu-käyttäjille. Ohjelmien, päivitysten ja pakettien asennus on paljolti OpenSUSEn kaltainen. Samoin OpenSUSEn "raskaus" on jotenkin läsnä, kun vertaa Ubuntun ketterään keveyteen.

Katsotaan mitä mullistavaa Mandrivan kanssa tulee vastaan lähipäivinä, kun sen sielunelämä alkaa avautua.

Tässä kohdassa testailua, annan distrolle kouluarvosanan 9-. Tämä arviointi on siis täysin subjektiivinen ja pohjautuu vertailuun suhteessa Ubuntuun ja OpenSUSEen.

Vihje: pakettilähteitä voi ladata tältä sivulta helposti

I will keep you posted.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

ProjectROME - Adobe AIR sovellus

Tästä jo Twitterissä visersinkin. Kaikenkansan julkaisuohjelma Adobelta. Kaikki tiet vievät "Roomaan". Härvelistä on tarjolla jopa selaimen päällä toimiva versio, joten ei muuta kun päällistelemään. Taas syödään mediatuotannon työläisiltä leipä, mut hyvä kehityssuunta silti. Rome toimii siis Adobe AIR:in päällä, joten mikäli tämä "konsepti" ei sovi pirtaasi, voit helposti sanoa hyvästit koko aiheelle. AIR:in ansiosta ohjelma toimii myös Ubuntussa. Omissa testeissäni tosin Windowsille tarkoitettu .air -file asentui, mutta kirjoittaminen ei onnistunut. Jos painoi S-kirjainta, niin Rome kuvitteli että painettiin CTRL+S eli Save. Macille tarkoitettu .air -paketti asentui ongelmitta ja myös tuo kirjoittamisen estänyt bugi häipyi. Lisätietoja >> Terry White esittelee perustoimia >>

Option Globetrotter 3G

Option Icon 225 3G USB -tikku (johan on tuotteella nimeä) on siinä mielessä kenkku vempele, että siinä on samassa myös USB-muisti, jonne on työnnetty laitteen ajurit Windowsille ja ilmeisesti myös Mäkille (?). Mutta ei luonnollisestikaan Linuxille. No Linux harvemmin ajureita kaipaakaan. Ongelma tulee eteen siinä, kun lyö tikun Ubuntukoneeseen kiinni. Laite tunnistaa Optionin USB-muistina, eikä suinkaan HSDPA-verkkosovittimena niinkuin pitäisi. Pitää siis saada Ubuntu ymmärtämään, että laite on verkkosovitin eikä muistitikku. Tässä yksi konsti. Asennetaan Rezero ohjelma (muitakin vastaavia on). Lisätään nämä kaksi osoitetta ohjelmalähdelistaan. Järjestelmä -> Ylläpito -> Ohjelmalähteet -> Välilehti -> Kolmas osapuoli -> Paina "Lisää". deb http://ppa.launchpad.net/martijn/ppa/ubuntu intrepid main deb-src http://ppa.launchpad.net/martijn/ppa/ubuntu intrepid main Lisää molemmat yllä näytetyt rivit tällä tavalla. Hypähtele päätteeseen ja laukaise Rez

Ubuntu 10.04 PowerBook G4:ssä

Kaikenlaiseen sitä pitääkin ryhtyä. Vanha Apple Macintosh PowerBook G4 (550mhz) pääsi piinapenkkiin. Ubuntu tarjoaa PPC koneisiin LiveCD asennuspaketin , joka ihmetyksekseni jopa suostui boottaamaan Mäkissä. Työpöytäefektit ei wörki, mut muuten laite toimii huomattavasti jouheemmin ku OS X 10.4.11, joka laitteessa oli aikaisemmin.