Siirry pääsisältöön

Natty Narwhal

Uutuutta pukkasi jälleen Canonicalilta. Ubuntu 11.04 tuli asennettua fresh-installina Lenovo T61 läppäriin. Ja voi mikä pettymys Unity olikaan. Aluksi kaikki toimi ihan hienosti, mutta erään testibootin jälkeen työpöytä ei tullut enää näkyviin. Tai siis tuli, mutta kaikki paneelit ja Unityn sivupalkki katosivat. Taustakuva kyllä köllötti ja hiiri liikkui, mutta minnekään ei päässyt.

Hetkenaikaa räplättyäni pääsin kuitenkin Classic modessa sisään, mutten saanut Compizista työpöytäefektejä päälle. Siinä kohtaa meni visualistilta sipulit nenään ja latasin Opensuse 11.4. version, jolla jyräsin uunituoreen Ubuntu-asennukseni.

Opensusessa pääsin maistelemaan Gnome3:a, joka oli itseasiassa melkoisen herkullinen kokemus. Työpöytäympäristö on täysin erilainen aikaisempiin Gnome:n versioihin verrattuna ja valikot näyttävät ehkä hieman iOS-tyyppisiltä.... kenties tyylikkäämmiltä. Opetteluahan mokoman käyttö tulee vaatimaan ja tuskin suosittelisin sitä henkilöille, jotka siirtyvät hieman empien Windows-maailmasta Linux-käyttäjiksi. (vanhempi gnome ja KDE ovat tutumman näköisiä peruskäyttäjille"

Susessa tekemäni Gnome3 -herkuttelun jälkeen totuus paljastui ja sipulisoppaa meni jälleen henkitorveen, kuten siis kävi Nattyn kanssa. Chrome ei suostunut käynnistymään ollenkaan. Googlettelu osoitti, että terminaaliterrorilla suosikkiselaimeni saisi futaamaan, mutta tässä kohdassa testailuiltaa oli hermot palaneet jo aivan liian monesti.

Sitten tein jopa itseäni yllättävän ratkaisun. Imasin Ubuntu 10.04 LTS:n tikulle ja ajoin sen Lenovoon. Vanhassa vara parempi. Silmäkarkit toimii ja tuntuma on kotoisa ja tässä sitä päivitellään niin blogia kuin pettymykseksi koitunutta Ubuntu-uudistusta... Ensimmäinen kerta kun Ubuntu tuotti minulle Windowsista tutun "voi voi" -kokemuksen.

Millaisia fiiliksiä muilla Nattyn suhteen? Miltä Unity maistuu muiden suissa?

Pidetään mielessä, että Fedora 15 tulee toukokuun lopulla tarjolle ja siinä on ilmeisesti Gnome3 ekaa kertaa virallisesti tyrkyllä. Sitä tulen ehdottomasti makustelemaan tulevaisuudessa.


Siihen asti Lucid Lynx kipittää kissamaisella ketteryydellä allekirjoittaneen kalustossa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

ProjectROME - Adobe AIR sovellus

Tästä jo Twitterissä visersinkin. Kaikenkansan julkaisuohjelma Adobelta. Kaikki tiet vievät "Roomaan". Härvelistä on tarjolla jopa selaimen päällä toimiva versio, joten ei muuta kun päällistelemään. Taas syödään mediatuotannon työläisiltä leipä, mut hyvä kehityssuunta silti. Rome toimii siis Adobe AIR:in päällä, joten mikäli tämä "konsepti" ei sovi pirtaasi, voit helposti sanoa hyvästit koko aiheelle. AIR:in ansiosta ohjelma toimii myös Ubuntussa. Omissa testeissäni tosin Windowsille tarkoitettu .air -file asentui, mutta kirjoittaminen ei onnistunut. Jos painoi S-kirjainta, niin Rome kuvitteli että painettiin CTRL+S eli Save. Macille tarkoitettu .air -paketti asentui ongelmitta ja myös tuo kirjoittamisen estänyt bugi häipyi. Lisätietoja >> Terry White esittelee perustoimia >>

Option Globetrotter 3G

Option Icon 225 3G USB -tikku (johan on tuotteella nimeä) on siinä mielessä kenkku vempele, että siinä on samassa myös USB-muisti, jonne on työnnetty laitteen ajurit Windowsille ja ilmeisesti myös Mäkille (?). Mutta ei luonnollisestikaan Linuxille. No Linux harvemmin ajureita kaipaakaan. Ongelma tulee eteen siinä, kun lyö tikun Ubuntukoneeseen kiinni. Laite tunnistaa Optionin USB-muistina, eikä suinkaan HSDPA-verkkosovittimena niinkuin pitäisi. Pitää siis saada Ubuntu ymmärtämään, että laite on verkkosovitin eikä muistitikku. Tässä yksi konsti. Asennetaan Rezero ohjelma (muitakin vastaavia on). Lisätään nämä kaksi osoitetta ohjelmalähdelistaan. Järjestelmä -> Ylläpito -> Ohjelmalähteet -> Välilehti -> Kolmas osapuoli -> Paina "Lisää". deb http://ppa.launchpad.net/martijn/ppa/ubuntu intrepid main deb-src http://ppa.launchpad.net/martijn/ppa/ubuntu intrepid main Lisää molemmat yllä näytetyt rivit tällä tavalla. Hypähtele päätteeseen ja laukaise Rez

Ubuntu 10.04 PowerBook G4:ssä

Kaikenlaiseen sitä pitääkin ryhtyä. Vanha Apple Macintosh PowerBook G4 (550mhz) pääsi piinapenkkiin. Ubuntu tarjoaa PPC koneisiin LiveCD asennuspaketin , joka ihmetyksekseni jopa suostui boottaamaan Mäkissä. Työpöytäefektit ei wörki, mut muuten laite toimii huomattavasti jouheemmin ku OS X 10.4.11, joka laitteessa oli aikaisemmin.